Пречи ли прекомерната употреба на компютъра или телефона на ежедневието ви – взаимоотношения, работа, училище? Ако отговорът е положителен, е възможно да страдате от разстройство на зависимост към интернет. Зависимостта към интернет се превръща във факт, когато онлайн дейностите започнат да пречат на ежедневието ви.

Неизбежният проблем при това разстройство е, че в днешно време сме заобиколени от технологии. Голяма част от ежедневните си дейности можем да свършим в интернет. Не можете да намерите тази риза, която искате в магазина? Без притеснения, в интернет вероятно ще я намерите! Искате да си поръчате пица? Защо да се обаждате? Направете онлайн поръчка! Не можете да се обадите на приятел, за да играете видео игра в 3 часа сутринта, когато страдате от безсъние и не можете да заспите? Всички тези особености на съвременния ни живот потенциално затрудняват лечението на интернет зависимостта. Някои от най-често срещаните видове интернет пристрастяване включват компютърни игри, социални мрежи и онлайн пазаруване.

Именно през социалните мрежи може да се прояви зависимостта от общуването онлайн за сметка на живата връзка със семейство, приятели и близки. В крайната форма на тази зависимост е възможно използването на фалшива самоличност и подвеждането на други хора в процеса. Това не е просто вредно за психическото и емоционалното благосъстояние на човека, но и е опасно.

Друга форма на зависимост от интернет се проявява през онлайн пазаруване. Компулсивното пазаруване може да има отрицателно психическо, емоционално и финансово въздействие върху индивида, тъй като загубата на голяма сума пари може да доведе до значителен стрес в живота на човека.

По-рядко споменавана, но все по-актуална зависимост е компулсивното търсене на информация. Интернет предоставя на потребителите голям обем от информация и знания. За някои възможността да се намери толкова лесно информация се превръща в неконтролируемо желание за събиране и организиране на данни. В някои случаи компулсивното търсене на информация е проява на вече  съществуващи обсесивно-компулсивни тенденции. Обикновено натрапчивото търсене на информация също може да намали производителността на труда и потенциално да доведе до прекратяване на работа.

И накрая, но не на последно място, споделяме за зависимостта към компютърни игри.  Над 700 милиона души играят онлайн игри по целия свят и макар че това често е просто безобиден начин да се прекара времето, игрите могат да станат много пристрастяващи. Освен риска от развитие на пристрастяване, компулсивното играене не компютърни игри може да имат дългосрочни негативни последици върху психическото и физическото здраве на човека. Това може да доведе до липса на сън, нарушаване на хранителните навици и дори до самоизолация. Всички тези неща могат да доведат до умора, нарушения на съня, тревожност и депресия. Това е проблем, който е станал толкова разпространен, че сега е добавен към Диагностичният и статистически наръчник на психичните разстройства (DSM) и е класифициран като Игрово разстройство (Internet gaming disorder). DSM също така предупреди, че постоянната и повтаряща се онлайн активност може да причини клинично значимо увреждане или дистрес, тъй като определени нервни пътища се задействат точно както при зависимите от наркотици.

Както подчертахме в началото на статията, интернет зависимостта се проявява в поведения, които имат негативен ефект върху важните сфери на живота ни. Пътят за справяне с всяка зависимост е предизвикателство, но осъзнаването на проблема и търсенето на адекватна и компетентна помощ са първите стъпки за възвръщане към баланса в собствения живот.