“Едно е да го искаш, друго е да можеш, трето и четвърто е да го направиш.” – известният цитат на българския автор Николай Хайтов лежи със цялата си тежест в днешната статия. Лошите навици са част от живота ни, спят в завивките ни, сядат с нас на вечеря, излизат на кафе с приятели, придружават ни на работа и никога не ни оставят на мира. Те са като стар приятел, който тормози ежедневието ни, но нямаме силата да му кажем чао, заради годините, които сме споделили и комфорта на „лесния“ избор.

От друга страна на отсрещната маса седи нов интригуващ впечатляващ човек, облечен в амбиция и блаженство, с прилежно сресана коса и искрящо бяла усмивка и си казваш „Да, това искам! Но колко ли трудно ще бъде да спечеля неговото внимание?! Той е по-добър, по-умен, и повече от мен. Ще си остана в комфорта.“

Да си легнеш навреме, да прочетеш 20 страници от подходяща книга, да изчистиш мозъка си от тревоги и да заспиш навреме, за да можеш на сутринта да се събудиш свеж, отпочинал и готов за деня е прекрасна и примамлива идея. За много от нас, обаче изпълнението ѝ гранични с непосилно. Много по-лесно е да седим на дивана, ровейки из интернет, запълвайки главата си с безполезна, но пък забавна информация, докато очите ни просто не натежат и не заспим (много често в странни неудобни пози, с дрехите, пълни с тревоги), а на сутринта ставането от леглото е „най-големия ни враг“.

За радост има някои „вратички” от които можем да се възползваме за да премахнем лошите навици и да си създадем нови.

Като начало трябва да знаем, че за изграждането на нов навик са необходими 21 дни на дисциплина и самоконтрол за ежедневно изпълнение, а за да се затвърди като стабилен са необходими 3 месеца.

Стелиана Янкова, стажант към проект L.I.K.E.