Постигането на баланс между работата и личния живот може да бъде особено предизвикателство за всеки. Възможно е то да се превърне в изцяло нов стресор, породен от желанието да бъдете максимално продуктивни. Въпреки това, придобивайки правилната нагласа и използвайки някои ключови стратегии, можете ефективно да се справите с работните отговорности като същевременно продължавате да се грижите за себе си и своето благосъстояние.

На първо място, трябва да познавате себе си и да си задавате реалистични цели и очаквания. За да се справите както в работата, така и в личния си живот, е важно да имате ясно виждане за това, на какво сте способни и да го съгласувате с очакванията си. Добре е първоначално да идентифицирате своите силни страни, умения и интереси и в последствие да определите целите си. След като имате ясна визия за себе си, може да прецените дали текущите ви стремежи и работни и лични очаквания съответстват на нея. Помнете, че всички имаме своите ограничения и поставянето на твърде висока цел може да подейства демотивиращо или да доведе до допълнителен стрес.

На второ място, инкорпорирането на някои техники за управление на времето в ежедневието може да подобри продуктивността ви, да намали стреса и да ви позволи да отделите повече време за личния си живот. Създаването на списък със задачи и класирането им въз основа на тяхната важност и срокове може да бъде от помощ. Фокусът трябва да е върху изпълнението на най-наложителните от тях.  Записването и организирането на задачите в календар или планер може да бъде чудесен начин да си напомняте какви задължения имате и да проследявате напредъка си. Помнете, че големите или сложни задачи често могат да се изглеждат непосилни. Разделянето им ги на по-малки, по-управляеми части ще увеличи мотивацията ви да се заемете с тях. Задълженията трябва да бъдат съобразени с възможностите ви. Важно е да се отбележи също, че работата върху много задачи едновременно всъщност може да попречи на ефикасното им изпълнение и да увеличи стреса. Вместо това е по-добре да се съсредоточите върху една задача в даден момент, отделяйки й цялото си внимание, преди да преминете към следващата.

Когато става дума за намаляване на риска от бърнаут, от значение за са уменията ви за справяне със стреса на работното място и познаването на стратегии за предотвратяване му. Ако се чувствате стресирани или натоварени, е важно да отделите време, за да помислите кои са факторите, които ви карат да се чувстват така. След като ги разпознаете, може да започнете да търсите начини да се справяте с тях. Всякаква форма на грижа за себе си е от огромно значение за предотвратяването на бърнаут. Това може да включва намиране на хоби и отделяне на време за него, поддържане на здравословен начин на живот и практикуване на техники за релаксация. Помнете, че почивка е нужна независимо дали сте на работа или не. По време на работния ден е важно да правите кратки почивки за разходка, да практикувате на упражнения за дълбоко дишане, да слушате успокояваща музика или други приятни дейности, ако имате тази възможност. В личното си време трябва да се стараете да не пренасяте грижи или задачи, свързани с работата, и да намирате време за пълноценна релаксация.

Вероятно след прочитането на всичко това не се чувствате особено улеснени, а по-скоро затрупани от съвети как да използвате времето си максимално ефективно и да бъдете възможно най-продуктивни. Усещането за тревожно бързане може да бъде обсебващо, а опитите ви да оптимизирате дните си да го влошават. Именно за това най-ценният съвет е най-напред да промените нагласата си. Трябва да организирате времето си с ясното разбиране, че със сигурност няма да имате време за всичко, което искате или другите искат да направите. Това не означава да се самонаказвате за неуспеха или да се отказвате от каквато и да дейност изцяло, а да използвате горепосочените съвети мъдро, с ясната представа, че приоритизирането на задачи означава, че най-вероятно няма да стигнете до последните в списъка и че почивка е нужна дори когато не сте успели да изпълните всичко записано в него.

Промяната в нагласата не би могла да накара натиска от забързаното ежедневие да изчезне обективно, но приемането на ограничеността ви и използването на техники за справяне със стреса в разумни граници, не на всяка цена, би могло да помогне. Изберете някои от съветите и не ги превръщайте в поредното задължение. Помнете – те са ваши приятели.

Burkeman O. (2021), Four Thousand Weeks: Time Management for Mortals