Не е задължително да си психично болен, за да имаш суицидни мисли, но ако те стават все по-тежки и чести с времето, то имаш нужда от помощ. Лечението е полезно – има много хора, които могат да помогнат.

 

Суицидните мисли най-често се появяват във връзка с преживян стрес или силно напрежение, като раздяла, развод, конфликт, болест, препятствия в работата и много други. В такива случаи, изпитване на вина, мисли за самоубийство и „животът не си струва“ са обичайни реакции, които не са проява на слабост, а по-скоро знак, че е време за необходима промяна.

Важно е да бъдеш искрен за това как се чувстваш. Не е опасно, нито страшно, да говориш за суицидните си мисли. Напротив, когато говориш за това, другите ще успеят да разберат, че имаш проблем и ще могат да ти помогнат. Говоренето за тези мисли би могло да доведе до намиране на решение и подкрепа. Без страх, обърни се към някого, на когото имаш доверие – член на семейството, близък приятел или личния ти лекар.

 

Как можеш да изразиш как се чувстваш?

  • „Притесненията ми нарастват. Изпитвам трудност да намеря решение. Мисля, че не мога да живея повече.“
  • „Чувствам се като товар, всичко е по моя вина. Ще е най-добре за всички ако ме няма.“
  • „Имам мисли как да отнема живота си.“
  • „Минавам през труден период. Понякога си мисля, че животът не си струва.“
  • „Минавам през труден период, в който ми минават мисли за самоубийство.“

 

Потърси помощ

Има много хора, които искат и могат да помогнат. Личният лекар, спешната помощ или психологът в училище са първите хора, към които можеш да се обърнеш.

Ако има опасност да се нараниш или да отнемеш живота си, обади се на 112. Бърза помощ е подготвена да ти помогне в такива ситуации, както и да те свърже с професионалист.

Запомни, че макар в момента всичко да изглежда тежко и неясно, това е временно. Не може да се каже, че всяка трудност изчезва, но абсолютно сигурно е, че с времето всичко става по-добре. Да говориш и да споделяш за суицидните си мисли е най-смелото нещо, което можеш да направиш! Винаги ще има хора насреща, които ще те разберат и ще ти помогнат.