Когато си StigmaFree, трябва да си активен в разпространяването на осведомеността относно психичното здраве.

Общественото възприятие за психичните заболявания не би могло да се промени, ако ние не направим нещо по въпроса. От нас зависи да разкажем на другите какво означава да преминем през определено психично състояние. Менталните проблеми са реални и не винаги се простират в контрола на човек. Хората, които живеят с психични проблеми, не са сами – има надежда за всички. За нас StigmaFree е повече от кампания – това е основата на нашето движение за създаване на по-добър свят за хора, засегнати от психични заболявания. Ако психичните заболявания не бъдат разучени и разбрани адекватно, то никакви подобрения не биха се отразили в здравната система, лечение или изследвания. Промяна на момента няма как да се случи, докато обществото не разбере, че стигмата вреди на милиони хора. Всеки човек, който се ангажира с обещанието на StigmaFree, ни помага да се приближим с една крачка към премахване на стигмата. Трябва да покажем на света, че всички сме #IntoMentalHealth.

 

11 мита за психичното здраве:

Мит 1: Менталните проблеми не се проявяват при деца или младежи. Всичко, през което преминават, е част от порастването.

Реалност: Всяко пето дете или младеж се бори с проблем от психическо естество. 70% от психичните проблеми на възрастните започват през детството или юношеството, включително: депресия, хранителни разстройства, обсесивно-компулсивни разстройства и тревожни разстройства. Въпреки това, 79% от младежите, които получават помощ, се подобряват значително с лечението, което продължава по-малко от 12 сесии за 66% от тях.

Мит 2: Вината е в родителите, ако техните деца страдат от ментален проблем.

Реалност: Нарушенията на психичното здраве при децата се причиняват от тяхната биологична предразположеност, околна среда или комбинация от двете. Те могат да бъдат причинени от генетични или биологични фактори като химичен дисбаланс, или прекомерно използване на алкохол и наркотици. Те също могат да бъдат резултат от насилие или пренебрегване на лечение, както от стресови събития.

Мит 3: Хората с психично заболяване са „психопати“, луди и опасни и трябва да бъдат заключени.

Реалност: Повечето хора, които страдат от някакъв психичен проблем, се борят с депресия и тревожност. Те имат нормален живот, но чувствата и поведението им влияят негативно на ежедневните им дейности. Нарушенията на поведението им и влошаването на въпросния проблем са основните причини за насочване към социални услуги за деца и тяхното ментално здраве.

Мит 4: Всички хора, диагностицирани с Шизофрения са склонни към проява на насилие.

Реалност: Малка част от насилието в обществото се причинява от хора, които са психично болни. За съжаление, Холивуд често представя психично болните хора като опасни. Хората с преобладаващ психичен проблем са по-често жертви на насилие, отколкото извършители.

Мит 5: Депресията е недостатък на характера и хората трябва просто „да се измъкнат от нея“.

Реалност: Изследванията показват, че депресията няма нищо общо с това да си мързелив или слаб психически. Това е резултат от промени в химическият обмен на вещества в мозъка или в неговата функция. Терапията и/или лекарствата помагат на хората да се възстановят.

Мит 6: Зависимостите са избор на живот и показват липса на воля.

Реалност: Пристрастяванията се причиняват от сложни фактори, включително предразположение към околната среда, а понякога и други основни психични състояния от типа на депресията. Когато хората, които развиват някаква зависимост, имат тези основни причини на уязвимост, им е по-трудно просто да се откажат от въпросен вреден навик.

Мит 7: Електроконвулсивната терапия (ECT), известна като шокова, е болезнена и варварска.

Реалност: Електроконвулсивната терапия е едно от най-ефективните методи за лечение на хора, чиято депресия е толкова тежка, че антидепресантите просто не вършат работа.

Мит 8:  Хората, които имат ментален проблем, нямат високо ниво на интелигентност.

Реалност: Интелигентността няма нищо общо с психични заболявания или разстройства. От една страна, много хора с психични проблеми са блестящи в работата си, креативни, продуктивни хора. От друга страна, някои хора с психични разстройства не са такива. Определени ментални проблеми могат да затруднят хората да си спомнят определени факти или да се разбират с другите, което ги изправя пред когнитивни предизвикателства. Като цяло, нивото на интелигентност сред хората с психични заболявания вероятно е успоредно с шаблоните и навиците, наблюдавани при всяка здрава популация или общество.

Мит 9: Хората с психични разстройства не трябва да работят, защото ще „дърпат“ екипа надолу.

Реалност: Хората, които изпитват ментални трудности могат и да се справят добре на работното място. Едва ли трябва да се наваксват повече работни дни заради състоянието им, в сравнение с хората, които имат хроничен физически проблем като диабет или сърдечни заболявания. Истинският проблем е предразсъдъкът срещу наемането на хора с психични разстройства (като разкриването на психичното им разстройство ще се отрази на работата/училището). Безработицата ги оставя изолирани, а това е ситуация, която може да се добави допълнително към стреса. Преодоляването на проблемът им ще стане много по-трудно.

Мит 10: Менталните проблеми спадат в една категория като един проблем и това е рядко срещано разстройство.

Реалност: Тревожните разстройства, промените на настроението, раздвоението на личността, зависимостите и импулсният контрол спадат в различни категории на много различни психични заболявания – всяка със своите особености и основни причини (а това са често срещани психични разстройства). Всяко психично заболяване е вариация на темата за химичната обмяна на вещества в мозъка, която се е объркала, засягаща неща като настроение и възприятие. Всичко си има свои специфични причини, характеристики и подходи за лечение.

Мит 11: Хората с психичен проблем никога няма да се подобрят.

Реалност: ТЕРАПИЯТА РАБОТИ! Лечението за всички психични заболявания са по-многобройни и по-разработени от всякога и изследователите продължават да откриват нови лечения. Поради тези постижения много хора могат да се възстановяват от психични заболявания.