Какво е СПОК и Младежка къща „Скрити лайкове“? Не знам точния смисъл зад буквите, но знам същността на тази организация. Тя е много повече от организация, много повече от просто едно място в една младежка къща. Къщата е семейство. Семейството, което те приема, въпреки различията ти с останалите хора и напротив – даже обичат много различията у теб. Показват ти, че са до теб във всяка стъпка и решение в точно този момент, когато си най-безпътен, най-нещастен и напълно изгубил желание да живееш и да се бориш за себе си.

Изгубен ли се чувстваш, отиди на адреса на ул. Княз Борис и избери живота. Избери го сега, избери го през днешния ден и отиди на този адрес. Отиди в онази къща и знай, че там те очакват един хора избрали вече живота. Чакат те, за да ти помогнат сам да се изправиш, за да са с теб и до теб на всяка крачка, докато се нуждаеш от тях.

В тази къща цари спокойствие. Всичко се движи в твоя и само с твоя темп. От всякъде получаваш сигурност, подкрепа и стабилност, която за съжаление в онзи момент сме изпуснали, сякаш безвъзвратно.

Къщата е изпълнена с любов, мир и подкрепа. От стените й ти шепнат книгите. В ателието й можеш да бъдеш архитект, скулптор, психолог, лекар, писател, художник, майстор или просто себе си, такъв какъвто си. Всеки може да намери своите таланти, а в Младежката къща можеш и нови за себе си да откриеш. Можеш да бъдеш такъв, какъвто искаш да си, всъщност. Твоите думи, решения и избори са много важни и специални за къщата, щом станеш веднъж част от нея. Ще усетиш любовта на кучетата, котетата, гълъбите, цветята и дори на малките фигурки от глина, пластилин или вълна, направени специално от теб. Може и спортист дори да си. Спортните дейности са едно друго предизвикателство в което можеш единствено и само да бъдеш себе си в своите  способности и възможности. Щом опитал си веднъж, ти вече си най-добрия. Ходенето в къщата не след дълго се превръща в любимия момент от седмицата ти. Когато започнеш да чакаш от петък вече да стане понеделник, от понеделник да е вторник, ти вече си открил огромна част от себе си. Онази част, в която твоето щастие, интерес и любов са поставени на първо място за самия теб. Това също е част, от онази твоя цел, животът в твоите ръце да е твой. И не просто той да тече, а да го изпълниш във всеки един миг със смисъл, с желание за образование, с потребност да работиш. С твоя собствен, уникален и неповторим смисъл. Огромна радост е, когато отиваш в къщата, а в двора те посрещат новите пъпчици, на онези растения, които ти със своите собствени ръце си посадил. Те са пораснали вече, а чувството, че ти си причината за техния живот, те прави да се чувстваш истински жив. И тази къща, като във всеки един дом, има своите правила. И знаете ли, кое е най-важното правило: Бъди щастлив. Имаш правото да си щастлив и реализиран.

Изберете и избирайте всяка секунда от наистина гадния понякога живот, за да бъдете щастливи.

Когато за пръв път отидох в Младежка къща „Скрити лайкове“, още помня онези първи думи, които ми каза един от многото важни, специални и уникални Хора и професионалисти тук.

Тя ми каза така: „Нашата първа работа тук е ти да се усмихнеш отново, да виждам всеки път усмивката ти тук и навсякъде другаде.“ И знаете ли? То наистина стана. Наистина се случи. Сега пишейки тези думи сърцето и душата ми се смеят и знам, че вече мога да избера отново живота, а щастието да бъде моя най-верен другар в него. Къщата, групата и хората там ми върнаха всичко изгубено. Вече е намерено, вече се усмихвам, радвам се на живота и благодаря с цялото си сърце на тази къща, на всички специалисти и Хора там.

Ето това ми даде Младежката къщата на Сдружение СПОК. Даде ми желание да живея, да уча и работя едновременно.

До края на живота си ще помня онези думи („Нашата задача и цел е да те накараме да се усмихваш!“).

Успяхте Къща LIKE! Успяхте с мен! Ще успеете и с всеки друг млад човек, аз съм сигурна в това!

На загубилите вяра младежи, които не работят и ги мъчат всякакви ментални проблеми ще кажа: Не се страхувайте! Обадете се в Младежката къща! Най-страшното, което може да стане, е да надмогнете сами себе си. Един ден ще излезете от къщата като мен – по-силни от всякога, без да се страхувате от живота. Това, да израснеш над себе си и страховете си е най-голямата и сладка победа, която не бих достигнала никога без Младежката къща „Скрити лайкове“.

Благодаря Ви! Много Ви благодаря на всички!

Благодаря на ръководителя на къщата Албена! Обичам я с цялото си сърце!

Благодаря на психолога Юри Кацаров! Беше най-добрия специалист за мен!

Благодаря на груповия терапевт Михаела! Беше и е наистина много специален и прекрасен човек и специалист!

Благодаря на Моника, че знае как да ни мотивира!

Благодаря на д-р Петкова, че е любимият ми лекар!

Благодаря група! Благодарна съм, че бяхме заедно.

Обичам Ви с цялото си сърце!

 

Симона, 22 г. От София