Преминаването от учебна или семейна среда към работна такава, може да бъде предизвикателство за всеки един човек и винаги е съпроводено с известна доза тревожност, чувство за несигурност или недостатъчна компетенция и умения за извършване на съответната задача. Въпреки всички несигурности, обаче, преминаването към заетост е свързано и с много положителни аспекти, като получаването на собствен доход, осъществяване на нови контакти, придобиване на нови умения и повишаване на самоувереността, че можете да се справите и сами.

За да преминете успешно през този труден преход, сме извадили няколко полезни съвети, към които да се придържате:

Не се притеснявайте да задавате въпроси или да потърсите помощ, когато не разбирате нещо.

Във всяка една организация, по-опитните професионалисти очакват новите членове на екипа да задават въпроси. Ако сте изправени пред нова задача и не сте сигурни, кой точно е правилният начин, искането за съдействие ще доведе до по-бързо и правилно изпълнение. Добре обмислените и целенасочени въпроси показват на работодателя или наставника на екипа, че сте ангажирани и искате да свършите добре работата си.

Имайте търпение

Понякога може да отнеме повече време да постигнете дългосрочните си цели. Някои хора започват работа извън своята област в началото на кариерата си, докато търсят възможност, която е по-съобразена с техните цели. Ще ви помогне да си поставите основна цел, да я разделите на малки и лесно постижими цели и да следвате стъпките. Отделянето на време за усъвършенстване на уменията, които са най-важни за вас, може да подобри шансовете ви за успех в избраната от вас област.

Изградете си полезни навици

Много хора откриват, че създаването на навици за здравословен начин на живот има положително въздействие и върху кариерата им. Навици като ранно събуждане, поне осем часа сън, редовни упражнения и водене на дневник могат да ви помогнат да контролирате нивата на стрес и да се фокусирате по-добре върху работата си.

Научете се да приемате всякакъв вид обратна връзка.

Когато сте в началото на кариерата си, от съществено значение е да можете да обработвате и прилагате обратна връзка от супервайзорите. Има голяма вероятност да получите градивна критика, която може да подобри вашия процес на работа и краен резултат. Желанието да обмислите обратната връзка и да демонстрирате подобрение може да ви помогне да спечелите доверието на колеги и мениджъри.

Поддържайте равновесие между работата и личния живот.

Много млади професионалисти искат да покажат на своите ръководители, че са отдадени на успеха на екипа и могат да работят неуморно. Въпреки че може да е полезно да сте надеждни и трудолюбиви, поддържането на здравословни граници може да ви помогне да контролирате нивата на стрес, да сведете до минимум риска от прегаряне и да изпитате по-голямо удовлетворение от работата. Опитайте се да комуникирате нуждите си с мениджъра и бъдете честни, ако се чувствате претоварени.

Намерете си хоби.

Всеки човек има нещо, което обича да върши през свободното си време. Хобито обикновено е нещо приятно и разтоварващо, с което обичаме да се занимаваме, винаги когато имаме възможност. Хубаво е вашето хоби да е различно и противоположно на работата ви. Ако работите в офис и работата ви е по-скоро статично, хубаво е да намерите хоби, което е свързано с физическа активност. Ако пък сте в движение постоянно и работата ви е натоварваща, може да намерите хоби, което да е разпускащо (колекциониране на неща, рисуване или др.)