Социалните мрежи са чудесен начин да поддържаме връзка с приятелите и семейството си и да бъдем в час със случващото се в света. Въпреки че те имат множество положителни страни, използването им крие някои рискове за нашето психично здраве. Прекарването на твърде много време в социалните мрежи може да доведе до отделяне от реалния свят и чувство на изолация и самота, а постоянното разглеждане на публикации на приятели и знаменитости, които изглеждат по-щастливи, привлекателни, успешни и популярни и сравняването ни с тях може да породи негативни чувства, ниско самочувствие и нереалистични очаквания. Трябва да се отбележи също така, че използването на социални мрежи може да бъде пристрастяващо, защото задейства системата за възнаграждение в мозъка, и да се окаже трудно за нас да се отделим от тях дори да ни вредят и да ни пречат да изпълняваме задълженията си.  Именно затова е важно да бъдем запознати с различни начини да предпазим психичното си здраве при използването им.

Ако забележите , че влизането ви в социалните мрежи се е превърнало по-скоро в навик и вече не е съзнателен избор, най-лесно би било изцяло да премахнете изкушението като оставите настрана телефона или устройството, което използвате за целта. Например, бихте могли да прибирате телефона си вечер преди да си легнете, което също така ще ви помогне да спите по-добре, или пък докато учите или работите, за да премахнете така примамливата възможност да разгледате какво се случва в социалните мрежи. Друг вариант е да влезете в настройките на телефона си и да ограничите от там времето, което самото устройство ви позволява да прекарвате в съответното приложение. В случай че и тези методи не проработят, по-крайно решение би било изцяло да напуснете социалните мрежи или дори да изтриете профилите си – за седмица, за месец или за колкото време е нужно за възстановяването на психичното ви здраве. След това ще можете да се завърнете към използването им, но по по-осъзнат и целенасочен начин.

Както беше споменато по-горе, социалните мрежи имат множество плюсове, но е важно да знаем как да ги използваме мъдро. Един съвет в тази насока би бил да предприемете по-осъзнат подход и да започнете да отбелязвате чувствата и мислите, които различните постове провокират у вас. Въпреки че може да са минимални и почти незабележими натрупването им след дълго време безцелно сърфиране определено би могло да повлияе на психиката. Възможно е привидно безобидно съдържание да се окаже решаващо за това как възприемате себе си, другите и света. Именно затова е изключително важно да подбирате страниците и хората, които следвате. Ако нечии постове или съобщения ви носят негативни чувства винаги може да отследвате, да махнете от приятели или да блокирате профила. Ако рекламите или съдържанието, което ви се показва, не ви допада, може да го отбележите с „не ме интересува“, „неподходящо“ или опцията, която съответната социална мрежа предлага. Така може да се възползвате от алгоритъма – колкото повече подбирате какво да виждате, толкова по-подходящи постове ще ви излизат. Трябва контролът да бъде в наши ръце, а не в тези на социалните мрежи.

Когато ползваме социалните мрежи, трябва да помним, че съдържанието, което виждаме не е отражение на реалността. Не само снимките и видеата могат да бъдат обработени, но и всичко е специално подбрано от  индивидуалните потребители или организациите така че да виждаме само това, което те искат да виждаме. Добра идея е да гледате на социалните мрежи по-скоро като на филм: през призмата на забавлението, а не на реалността. Един пост не би могъл да покаже какъв живот реално води човек, а още по-малко да отрази това, което се случва в главата му.

В заключение, социалните мрежи ни свързват с другите и света, но освен това предоставят пространство, в което нашето психично здраве се оказва зависимо от онлайн преживяването ни, особено ако сме невнимателни. За да се предпазим в дигиталната ера, е нужно да притежаваме разбиране за рисковете, които крие, да изградим полезни навици и да предприемем един по-осъзнат подход към сърфирането в интернет. Трябва да се съсредоточим върху изграждането на устойчивост и намирането на баланс между нашия онлайн и офлайн живот.

Теодора Калинова