Освен обездвижването, друг рисков фактор за здравето са неправилното хранене, употребата на психоактивни вещества и другите вредни навици. В световен мащаб вече се говори за епидемия от захарен диабет тип 2, резултат от  заседналия начин на живот, свръхконсумацията на мазнини и захарни изделия и др.

Въпреки изобилието от информация в Интернет, понякога хората с психични проблеми знаят учудващо малко за здравословния начин на живот и системно употребяват вредни храни и психоактивни вещества, прекарват много време пред електронни устройства, нарушават съня си и не се грижат адекватно за телесните си заболявания. Съществува и другата крайност – вманиаченост в здравословното хранене, която може да достигне до хранително разстройство, наречено „орторексия“.

Наистина, в мрежата има полезна информация по темата за здравословния начин на живот, но човек лесно може да попадне и на неблагонадеждни теории, подвеждащи съвети, публикации с търговска цел и откровени измами. Все по-голямо доверие и широко разпространение придобива т.нар. алтернативна медицина, за която има сериозни критични проучвания.

Както и при спортуването, проблемът може да е във волята – човек да знае теоретично кои навици са вредни и кои храни би трябвало да избира, но на практика да не успява да „се пребори със себе си“. В този случай провеждането на семинари и обучения, особено ако са интерактивни, ще даде допълнителна сила на участниците да правят стъпка след стъпка в правилната посока. Принадлежността към група, която си поставя същите цели, както и трансферът към водещия, увеличават многократно шансовете за успех.