Митове, свързани с прекомерното и неконтролируемо хранене:

 

  • Мит: Всички хора със затлъстяване страдат от това хранително разстройство.

Истината е, че затлъстяването не се причинява само от прекомерното хранене. Да, този тип хранене може да доведе до излишно трупане на килограми, но в същото време не всички хора, които страдат от хиперфагия, са с наднормено тегло. Освен това затлъстяването не се случва само в резултат на редовно преяждане, а и на ред други здравословни причини.

  • Мит: Засяга само жени.

Това е напълно погрешно схващане. И не важи само за преяждането, но и за останалите хранителни разстройства. Предполага се, че между една трета до половината от случаите на „емоционално преяждане“ става въпрос за мъже. Хранителните разстройства, а и всички други такива, не подбират по пол, възраст, етнос, раса, сексуална ориентация и т.н.

  • Мит: Преяждането като хранително разстройство не е толкова опасно като булимия и анорексия нервоза.

Всички хранителни разстройства поставят в риск както психичното, така и физическото здраве на засегнатите. Преяждането е точно толкова опасно, колкото са анорексията и булимията. То може да доведе до сърдечно-съдови проблеми, проблеми с дишането и съня, диабет и да „отключи“ или да „бъде отключено“ от широк спектър от психични разстройства като тревожност (тревожно разстройство), депресия, биполярно разстройство, посттравматично стресово разстройство и т.н.

  • Мит: Хората, страдащи от това хранително разстройство, просто нямат достатъчно воля и желание.

Въпреки че това прекаляване може да изглежда доброволно,  като собствен избор или дори проява на лакомия, всъщност е точно обратното. Хората, преминаващи през подобни епизоди, се опитват да изкупят „греховете“ си като започват да спазват режими и да се ограничават от някои храни. Но точно храните, които те се опитват да ограничат и премахнат от своето меню, се превръщат в най-желаните и жадуваните. Което прави това ограничение почти невъзможно и цикълът на неконтролируемо хранене, вина, срам и решение за промяна в повечето случаи се повтаря отново и отново.

Възможно лечение:

Възможностите за терапия включват когнитивно-поведенческа терапия, междуличностна психотерапия, диалектическа поведенческа терапия, терапия за отслабване и прием на лекарства. Тези възможности могат да се извършват индивидуално,  но могат и в групова обстановка или във формат за самопомощ.

При някои хора може да се наложи включването само на един вид терапия, докато при други може да се наложи да се изпробват различни комбинации, докато се намери подходящата форма. Специалист по медицинско или психично здраве може да предостави съвети за избора на индивидуален план за лечение.

Да се ​​научиш да не осъждаш себе си е от съществено значение за развитието и поддържането на повече позитивно и приемащо отношение към себе си – едно от най-важните градивни елементи на самочувствието.

 

От Виктория Стоева, стажан към проект LIKE