Нормално е да изпитваме страх!

Страхът е една от „най-полезните“ за човека емоции и в същото време една от най-негативно възприеманите. Той ни служи както да се защитим от опасност или от нещо непознато и несигурно, така и да се адаптираме към всякакви ситуации. Полезен е обаче, само когато е овладян.

Суматохата около Ковид-19 предизвика подобна реакция у хората. Страхът от непознатото поражда противоречиви реакции у всеки, но преобладаващи са притеснението и ужасът от предстоящото. В един момент се оказа, че броят на хората, чието психично здраве е сериозно засегнато, е по-голям от броя на заразените със самия вирус. С течение на времето започнахме да разбираме ситуацията, но въпреки това коронавирусът все още има своето влияние върху животите на всички.

Как да се справим със страха? Приемете го и се опитайте да го разберете. (колкото и трудно да звучи)

  • Започнете с упражнения за дишане, медитация и обмисляне на ситуацията рационално.
  • Въпреки ограниченията, пред които сме изправени, помислете и извлечете всички положителни неща, които вирусът е донесъл. Например, времето, прекарано със семейството е безценно, забързаното ни ежедневие забави своя ход и ни даде възможността да обърнем внимание на по-важните неща (отношенията ни с другите, здравето и начина ни на живот).
  • Правете неща, които ви радват и ви носят удоволствие. Хобитата са един приятен начин да се успокоите и премахнете стреса.
  • Грижите за здравословното състояние и тялото си, това е важна част от овладяването на страха и стреса. Защото когато тялото ни се чувства добре, психичното здраве също ще се подобри.
  • Преди всичко бъдете информирани, но в рамките на нормалното. Не се претоварвайте с излишна информация за вируса, която ще доведе до допълнително паника, страх и чувство на отчаяние.
  • Не си внушавайте. Понякога много от стреса и „лъжливите симптоми“ ги предизвикваме самите ние. И в подобни случаи най-обикновената настинка започва сериозно да наподобява симптомите на Ковид-19. Не занемарявайте здравето си, но и не си приписвайте симптоми и усещания, които нямате. Защото силата на внушението е голяма и в крайна сметка ще го предизвикаме сами. (или така нареченото самоизпълняващо се пророчество).
  • Научете се да не се притеснявате за неща, които не можете да промените. Има събития, които са извън нашия контрол и това е напълно нормално.
  • Не търсете виновни за създалата се ситуация. Нито бездомните хора, нито хората от малцинствата са виновни за възникването и разпространението на вируса. Не ги обвинявайте и не ги дискриминирайте, а проявете човечност и се опитайте да намерите начин да им помогнете.

Тези съвети (макар и очевидни) сериозно ще помогнат да овладеете емоциите, които бушуват във вас и ще ви дадат един по-различен поглед на нещата. И като резултат, хватката на страха да се отпусне и да приемем спокойно това, което ни предстои.

Важното е да запомним, че е напълно нормално тялото и умът ни да реагират на ситуацията. Ние сме различни, изпитваме различни емоции, възприемаме нещата по различен начин, но важното тук е, че накрая всичко ще е наред и тези чувства ще отминат. Внимавайте с настроенията си и запазете присъствие на духа. Всичко отминава.

 

От Виктория Стоева, стажант към проект LIKE