Толкова неща се случват, има много информация за различни събития, на които искам да отида. Всеки ден като си влезна в страницата виждам нови и нови предложения, но не мога да се възползвам от всички. Имам чувството, че ще изпусна най-готиното събитие или че ще избера грешното. А след това ще гледам сторита на по-яките събития и ще ми е гадно. Наистина може да се каже, че съм си FoMie и че моят страх от пропускане може и да не е заради социалните мрежи, но определено е поддържан от тях. Понякога многото достъпна информация може да е нездравословна за нас заради пристрастяващите си характеристики.“

                                                                                                            Т. С.

„Страхът ми от пропускане датира от 13-годишна възраст, което не е изненадващо, имайки предвид, че съм от обсебеното от технологиите поколение. Предполагам, че просто обичам да съм навсякъде и по всяко време. Физически, психически, виртуално. Ако не знам какво се случва в попкултурата до момента или не съм поканена на парти или приятелите ми се тагват във Facebook на интересни места, на които не мога да отида, просто не знам какво да правя освен да проверявам социалните мрежи през две минути. Само преди ден имах случай на засилен пристъп на тревожност, дължащ се на страха ми. Имах много приятна среща с приятелите ми, но в същото време пропусках всичките си сериали. Шоутата, които поддържат живота ми в социалните мрежи. Сериалите, които увеличават броя на последователите ми в Twitter, които ми позволяват да публикувам хапливи статуси във Facebook, като по този начин получавам повече известия. Започнах да се суетя и да проверявам телефона си, за да се уверя, че все още постъпват харесвания и коментари. Балансът между реалност и виртуална реалност е наистина труден“.

                                                                                                          М. К.

 

Може би след като сте прочели тези лични истории за страха от пропускане сте припознали себе си за момент, може би и Вие сте се чувствали така някога. Бъдете спокойни! Както виждате, изобщо не сте единствени и със сигурност има начини за справяне с този така разпространен страх от пропускане (FoMO). В тази статия ще имате възможност да се запознаете от близо със същността на FoMO, откъде произлиза и как можем да намерим удовлетворение офлайн.

Какво е страхът от пропускане и как ни влияе?

Начинът, по който реагираме на медиите, е присъщ на хората. Само че мозъкът ни може да се пренатовари от цялата информация, която лети към него, и да обърка някои медийни сигнали с тези, които нашите далечни предци са регистрирали като решаващи за оцеляването. Страхът от пропускане или FoMO може да се разглежда точно като една грешна реакция на пренаситения ни от информация мозък. Страхът се характеризира с желанието да бъдем постоянно свързани и знаещи и се определя като тревожността или силното притеснение, че ще бъдат пропуснати социални събития, събирания, последни клюки или новини, което автоматично ще изолира човека, а това ще е прекалено болезнено. FoMO включва два процеса: усещане за пропуснати социални възможности, последвано от малко или много импулсивно поведение за поддържане на социалните връзки.

Страхът от пропускане може да се появи, когато не Ви поканят на някое парти или Ви поканят, но не можете да отидете или пък  когато не участвате в най-новите тенденции в социалните медии. Проявата му може да е под формата на рутинното проверяване на текстовите Ви съобщения, може да изглежда и като мигновеното вдигане на телефона при получено известие или като записването за дадена дейност въпреки възможността за прегаряне поради пълния Ви график.

Вероятно е да изпитвате страха не само като епизодично усещане, но и като дългосрочна нагласа или състояние на ума, което да Ви кара да чувствате по-дълбока социална непълноценност, самота или силен гняв. Ако се претоварвате със социални събития и дейности, за да избегнете FоMO, това може да се отрази на съня и хранителните Ви навици, което да доведе до умора и прегаряне, главоболие, липса на мотивация, проблеми с представянето в работата или в училище. Появата и на твърде самокритични мисли също не е рядкост, а те могат да Ви доведат и до депресивни състояния, което е крайно нежелателно.

Преди да продължите към следващия сегмент, спрете за миг и се замислете как страхът от пропускане влияе лично на Вас и какво бихте искали да промените.

 

Откъде произлиза страхът от пропускане?

Естествено е хората да изпитват нужда от социализация, от междуличностни отношения и от принадлежност към нещо по-голямо от тях. Именно това вродено желание за свързаност и принадлежност, а по-точно неудовлетвореното такова, е в основата на страха от пропускане. Друг вероятен източник на този страх е стремежът към успех, в днешно време измерващ се по съмнителни скали. Само с едно кликване можете да намерите хора, които уж се справят по-добре от Вас, и да се разочаровате от мястото, на което се намирате в този момент и в кариерен и в личен план. Но може би „редактираните“  животи в социалните мрежи не са тези, от които трябва да взимаме пример.

Накратко казано, нездравословното ни привързване към медиите е нашият опит да си набавим преживяванията и емоциите, които ни липсват, успеха, който не сме достигнали, опитът ни да се спасим от самотата. Но това май не е най-добрият начин…

Как да намерим удовлетворение офлайн и какво е JoMO?

Американският карикатурист Уилям Бойд Уотърсън II (както и много други като него) е на мнение, че „ако всяка вечер хората седяха навън и гледаха звездите, щяха да живеят много по-различно“. Най-вероятно това е така. Но никой няма да Ви кара да седите всяка вечер под звездите и да се чудите защо изобщо се вслушвате в някакви си измислени съвети. Това, което можете да направите е да приемете офлайн реалността си такава, каквато е, да се наслаждавате на и да развивате това, което вече имате.

Не е нужно да изживявате всичко. Даже може да е доста полезно да използвате една част от времето си, за да разберете какво Ви носи истинско удовлетворение в живота, с какво искате да се занимавате оттук нататък. Един бърз икигай няма да навреди! Следващата стъпка е да се опитате да си направите списък със свои интереси и дейности, с които ще Ви бъде приятно да се занимавате офлайн.

Така лека-полека ще развиете манталитета на JoMO (Joy of Missing Out) – радостта от пропускане. Страхът ни се заменя с радост, а най-ценният ни ресурс – времето – е възвърнат.

Трескавото публикуване на снимки, безкрайното скролване в Тик-Ток и постоянното проверяване на социалните мрежи не са единствените начини, с които да си набавим това, което ни липсва. Поживейте малко на по-бавни обороти! Прекарайте малко повече време със себе си и за себе си, а може би и със звездите … и вижте какви идеи ще Ви дойдат!

Ива Чернева