Всеки организъм се нуждае от различно количество сън, за да функционира пълноценно. Да, средната здравословна дължина за наспиване е 6-8 часа, но това не означава, че вие непременно се вписвате в тази рамка. Първото нещо което трябва да направите е да опознаете себе си и собствените си нужди.

Ако имате проблем със заспиване:

  • Оптималното време за заспиване е между 22:00 и 23:30 ч.
  • Спането по гръб и корем е много удобно, но това са пози, които затормозяват процеса на работа на вътрешните органи и състоянието на гръбначния стълб. Вместо това опитайте да легнете на лявата си страна, особено ако имате проблем с чревния тракт, а ако стресът ви идва в повече и усещате сърцебиене през ежедневието си – заспиването на дясната страна е за вас.
  • Сън на тъмно. Опитайте максимално да затъмните спалнята си. Синята светлина, която организма ни поема ежедневно от всички LED осветителни тела, монитори на компютри и телефони изостря и натоварва централната нервна система и я поддържа бодра и повишава работоспособността. Затова е изключително важно мозъка да намери покой и спокойствие в тъмнина.

 

  • Махнете монитора и го заменете с хартия. 20-30 минути четене на книга преди сън сваля нивата на стрес с до 68%. Избягвайте новинарски четива и списания. Ако се борите с депресивно състояние, изберете роман с лека хумористична нотка или в криминалния жанр. Възбужда въображението и интереса към тръпката за живот. Ако ежедневието ви е забързано и затрупано със стрес, опитайте да четете стихотворения. Ритъма им забавя вашия и успокоява темпото на нервната ви система.

 

  • Медитацията. Най- голямата грешка, която хора правят е да се опитват да медитират. Медитацията е естествен процес за центриране и хармонизиране на собственото тяло и ум и не трябва да бъде облечено в правила и трудност. Може да го правим седнали или легнали. На тихо или шумно място. Намерете възможно най-комфортната поза за вас. Затворете очи и правете нищо. Идването на най- различни мисли е неизбежно и няма нужда да се стараете да ги отблъсквате. Всяко усилие от ваша страна бяга от успешното бездействие. По-скоро се опитайте да се фокусирате върху тях и ги насочете в посока, която е приятна и удобна за вас. Ако предизвикват емоции – наследете им се. Плачете, усмихвайте се, дишайте дълбоко и си позволете да бъдете свободни от тежестта с която сте изпълнени и контролирате непрекъснато. Използвайте вътрешния си глас активно, говорете със себе си и се отдайте на течението, което вие самите водите. Идеята на медитацията е да освободите ума си и да постигнете хармония. Това не се постига чрез потискане, а отдаване и преодоляване. Доверете се на себе си и когато сте готови вдишайте и напълнете дробовете си блаженото чувство на свобода.

 

  • Чай 30 минути преди сън. Не е тайна, нито случайност, че билковите отвари са инструмент за справяне с всякакви тревоги и болести от както свят светува. Чаят преди сън може да успокои ритъма на нервната ви система, да затопли вътрешните органи, създавайки усещане за вътрешен уют и да подейства благоприятно на мозъка. Важно е да изберете чай без кофеин. Пробвайте Лавандула, Маточина, Пасифлора или Лайка.