Най- първото и важно нещо свързано със съня е наистина да усетите и разберете индивидуалните си потребности за достатъчната продължителност на съня. „Наспано тяло и отпочинал ум се разсънват два пъти по-лесно.“ По-долу ще откриете полезни насоки при проблеми със събуждането:

  • Създайте си ясни и малки цели, които да ви служат като причини за ставане от леглото, като например разходка на кучето, закуска със семейството, посрещане на изгрева …
  • Сложете алармата си на недостъпно от леглото ви място. Най-доброто място за това е близо до завесите. Отворете ги и пуснете слънчевата светлина в стаята. Тя действа като естествен будилник за мозъка.
  • Направете кратко и лесно раздвижване на цялото тяло, като започнете от глезените, минете през всички стави и стигнете до главата.
  • Закуската е нещо чуждо за много хора, но всъщност е има няколко значителни ползи. Не е нужно тя да бъде обилна, достатъчна е една купа йогурт с плодове или яйце… Това съобщава на тялото ви, че е време за активна работа, дава енергия, помага за фокуса и дори помага в създаването на часови режим на организма, за това кога е сутрин и време за работа. По този начин се улеснява и процеса на адаптация към сънния режим.